#2 Kávové rituály: Doprajte si meditačný zážitok z prípravy filtrovanej kávy
29.04.2024Hario V60 výborne chutí z Basic Glas Double wall pohára
Alternatívny spôsob prípravy kávy, ktorý sa stane vaším obľúbeným rituálom. Vôňu čerstvo zomletej kávy, ktorá „rozkvitne“ v dripperi Hario V60, podčiarkne jej lahodne jemná textúra a čistá chuť. Ideálny štart do dňa alebo popoludňajší brejk. Ukážeme vám, ako jednoducho sa pripravuje filtrovaná káva Hario V60.
Hario V60 povýšilo varenie kávy na umeleckú formu, kde sa kladie dôraz na kvalitu kávy a pôžitok zo samotného procesu varenia. V60 podporuje pomalší, premyslenejší prístup ku káve, ktorý je v kontraste so zhonom moderného života.
Potrebujeme:
∙ dripper Hario V60
∙ filtračné papiere V60
∙ 15 g stredne zomletej svetlo praženej výberovej kávy
∙ rýchlovarná kanvica so zúženým hrdlom
Basic Glas Double Wall pohár,
kávová lyžička Gaya all satin medená
Postup:
1. krok
Umiestnite dripper na pohár a
vložte doň filtračný papier. Opláchnite ho horúcou vodou,
čím sa zbavíte akejkoľvek papierovej chuti.
2. krok
Pridajte čerstvo namletú kávu do
drippera. Káva sa zalieva minimálne dvakrát. Prvý nálev by ju mal všetku
zvlhčiť.
Vodu s teplotou 93 °C nalejte pomalými, krúživými pohybmi a nechajte
„oddychovať“ zhruba 35 sekúnd.
Táto časť extrakcie sa volá kvitnutie alebo „blooming“. Z kávy
odstránite prebytočný vzduch
a zabezpečíte jej dokonalé rozmiestnenie vo filtračnom papieri a
zariadení.
3. krok
Po 35 sekundách je káva pripravená
na druhé dolievanie, opäť krúživými pohybmi, kým nedosiahnete cca
220 až 250 ml v pohári.
Celý rituál by mal trvať tri až tri a pol minúty.
TIP: Filtrovaná
káva sa líši od espressa vyšším pomerom vody ku káve. To úplne mení
zážitok z pitia. Espresso je výrazný,
koncentrovaný nápoj. V obsahu kofeínu však nie je silnejší ako
filtrovaná káva. Tá je ľahšia a viac zriedená,
preto predstavuje jemnejší spôsob, ako si kávu vychutnať. Odporúčame piť
ju čistú, bez mlieka.