Ako správne stolovať
18.02.2020Urobte dojem s dokonalým prestieraním a zistite, ako zaobchádzať s príborom
Dostali ste pozvánku na slávnostný banket,
alebo máte v úmysle prekvapiť blízkych kráľovskou hostinou ako
z rozprávky? Tak či onak, mali by ste dbať na dodržiavanie (aspoň)
základných zásad stolovania.
Ako prestrieť príbor?
Neviete sa dočkať, kedy hostí oslníte
novým, nablýskaným príborom? Pravdupovediac, ak ho rozhodíte halabala, ani
sa nedočkáte. Každý jeden kus, aj drobná čajová lyžička, má totiž na
slávnostnej tabuli presne stanovené miesto.
Zatiaľ, čo pri dvojchodovom menu platí staré známe:
- Polievková lyžica a nôž ležia vpravo
- Vidlička leží vľavo
Pri viacchodovom ukladajte príbor nasledovne:
Vľavo od taniera:
- Šalátová vidlička
- Vidlička na rybu
- Vidlička na hlavné jedlo
Vpravo od taniera:
- Šalátový nôž
- Polievková lyžica
- Čajová lyžička
- Nôž na rybu
- Nôž na hlavné jedlo
Nad tanierom:
- Dezertný nôž
- Dezertná lyžička
- Dezertná vidlička
Ale pamätajte. S plným stolom prichádza aj diskomfort. Na ľavú stranu
preto nedávajte viac než tri, na pravú zasa štyri kusy príboru. Radšej ich
prineste neskôr. Spolu s ďalším chodom.
Ako zaobchádzať s príborom?
Rovnako ako prestieranie príboru, aj stolovanie s ním má svoje pravidlá. Prvým, úplne triviálnym, je správne uchopenie. Nôž vezmite do pravej, vidličku do ľavej ruky. Ak ste ľaváci, urobte to, samozrejme, obrátene.
Ďalšími sú:
- Neolizovať nôž
- Neškriabať po tanieri
- Nevkladať kávovú lyžičku do úst
- Neobtierať nôž o jedlo alebo vidličku
- Neodkladať príbor do šálok alebo misiek
+ Trik s príborom
Dojedli ste, alebo si dávate len krátku pauzu?
Nenechajte čašníka hádať. Povedzte to príborom. Nôž a vidlička majú
totiž vlastnú “znakovú reč”, ktorú hravo zvládnete. Stačí, aby ste
si predstavili tanier ako hodiny, príbor ako ručičky. „Cestovaním
v čase“ potom signalizujete nasledovné:
Pauza:
Príbor leží otvorene na tanieri. Najčastejšie rúčkami na štvrtej a
ôsmej hodine.
Dojedené:
Príbor leží paralelne smerom k stredu. Najčastejšie rúčkami na štvrtej
hodine a dvadsiatej minúte.
Alebo zjedzte jedlo do poslednej omrvinky a všetkým bude jasné, že vám
chutilo a môže začať debarasovanie.
Dobrú chuť!