Ako vybrať kuchynské nože...
30.09.2022...aby boli vašim pokladom
Svetoznámy šéfkuchár Wolfgang Puck úsmevne popisuje príhodu z detstva o nedeľnom rezni. O tom, ako smel jesť mäso len raz za týždeň a ako s tým vypiekol. Sviatočnú šnicľu rozkrojil a polovicu si odložil na pondelok – aby mal mäso dvakrát za týždeň. Vtedy mu asi bolo celkom jedno, akým nožom to urobil. No na vrchole slávy, keď napríklad riadi catering na Oscaroch, to bez perfektnej výbavy len tak neuhrá. A aj domáci kuchári veľmi dobre chápu, že správne nože sú v kuchyni skutočným pokladom.
Choďte v krájaní na hranu
V predošlom článku sme si vysvetlili, prečo
1 nôž v kuchyni nestačí. Predstavili sme aj ich základné rozdelenie.
No ak nechcete byť hocaký domáci šéfkuchár, ale túžite byť Wolfgangom
Puckom domácnosti, musíte svoje znalosti stále prehlbovať.
Potom si nielen sami správne vyberiete, ale vzdeláte aj kuchárov okolo
vás.
Ako prvý “draftujte” nôž šéfkuchára
Na
začiatku je dobré vybrať si nôž, ktorý budete používať najčastejšie.
Hlavnú hviezdu. Okolo nej potom vyskladáte svoju ideálnu zostavu. Nôž
šéfkuchára Lunasol Premium spája výhody
veľkého a obratného noža. Pýši sa kvalitnou, v ľade kalenou, nemeckou
oceľou, ktorá je plne zapustená do ergonomickej rúčky z tvrdého POM
plastu.
V ruke tak budete mať istotu, zmáknete krájanie mäsa či zeleniny. Ale
poslúži napríklad aj na rozpučenie cesnaku plochou noža – s milým
sprievodným javom, že si ako správny šéf kuchyne “buchnete po
stole”.
Materiál čepele je základ
Zvíťazil by rytier v boji, ak by mal papierový meč? Podobne, uspeje kuchár, ak bude čepeľ noža z nekvalitného materiálu? Pre efektívnu prácu odporúčame vyberať si damaškovú alebo nehrdzavejúcu. Nehrdzavejúca oceľ si nevyžaduje častú starostlivosť, je odolná voči korózii, vďaka čomu vyzerá rovnako aj po dlhej dobe. Vhodným adeptom z tejto sorty je nôž santoku. Damašková je zasa originálna krásnymi vzormi, ktoré pripomínajú letokruhy. Od nehrdzavejúcej sa líši vzhľadom, okrem toho medzi nimi nie je veľký rozdiel. Tiež je odolná a jednoducho sa udržiava. U nás si môžete vybrať napríklad kuchynský nôž z damaškovej ocele Lunasol Platinum.
Je tvrdšia oceľ automaticky lepšia?
Možno
to poznáte. Jeden deň máte pocit, že preseknete aj sekvoju a po pár dňoch
ledva prekrojíte varenú mrkvu. Nemusí to hneď znamenať, že nôž je
nekvalitný. Pravdepodobne je to typ čepele z mäkkej ocele, ktorá má svoje
výhody aj nevýhody. Je odolnejšia voči nárazom, aj ohybnejšia, vďaka
čomu vyhráte boj pri krájaní moriaka. Na druhej strane je prirodzené, že
ju musíte brúsiť častejšie.
Tvrdá oceľ zasa zostane dlho ostrá, ale zákonite nie je až taká pružná a
môže byť náchylná na tvrdé nárazy.
A čo tak zlatá – v tomto prípade skôr oceľová – stredná cesta?
Výhody oboch druhov spája nôž Premium S-Art s dizajnom od umelca
Reta Bärschiho. Zachová si ostrosť, ale zároveň je aj ohybný a
odolný.
So
správnym tvarom
budete kuchynský nindža
Vyhovuje
vám japonský alebo nemecký štýl noža? Na krájanie “hojdaním” sú
vhodné oblejšie čepele nemeckého typu.
Pravý kuchynský samuraj však potrebuje aj japonský santoku s rovnejšou
čepeľou, ktorý je vynikajúci na sekanie zhora. Vďaka ryhám na bokoch sa
naň pri krájaní zelenina nelepí. Využijete ho aj ako lopatku na naberanie
do hrnca. A okrem širokej čepele nožov santoku vás poteší aj ich široký výber.
Uľahčite
si prípravu
sushi a filetovanie rýb
Ste
fanúšikom sushi? Na to je ideálny nôž s jednostranne brúsenou čepeľou.
Perfektne zvládne aj náročné filetovanie rýb, hravo ním oddelíte kožu od
mäsa.
Čepeľ nášho noža na sushi Lunasol Premium S-Art je brúsená
z pravej strany – takže je určený len pravákom. Zároveň ho
neodporúčame používať na iné potraviny, pretože rez má tendenciu
zatúlať sa. Vtedy využite radšej klasický, obojstranne brúsený nôž.
Pohodlný úchop je základ
Stal by sa Roger Federer tenisovým esom, ak by mu raketa nesadla do ruky? Rovnako, vo svetovom rebríčku kuchárov sa nepohnete vyššie bez správnej rukoväte. Musí sa vám držať pohodlne. Potom môžete prejsť na ďalšie kritériá. Napríklad materiál.
Plastová a sklolaminátová sú odolné, drevená je unikátna
Asi najčastejšie používaná rukoväť je plastová. Ani vo vypätých situáciách vás nezradí – je odolná, ľahko sa udržiava a vytrvá naozaj dlho. Podobné vlastnosti má aj sklolaminátová, ktorá je navyše aj extrémne pevná.Ak však patríte medzi milovníkov dreva, rozhodne vás zaujme set steakových nožov Basic v boxe. Vyžaduje si, prirodzene, vyššiu starostlivosť, no vaše srdce poteší unikátnosť – žiadny kúsok dreva nie je rovnaký.
Otestujte vyváženie
Pri varení guláša platí pravidlo – koľko mäsa, toľko cibule. Ten istý princíp vieme uplatniť aj pri dvoch hlavných častiach noža. Aby sa ním dobre manévrovalo a nebolelo z neho zápästie, musia mať čepeľ a rukoväť rovnakú hmotnosť. Ako to zistíte? Položte si na ukazovák nôž presne v bode medzi čepeľou a rúčkou. Ak ani jeden koniec neklesne, máte ideálne vyvážený nôž.
Sada nožov ušetrí priestor aj čas
V prípade, že sa vám nechce kupovať každý model zvlášť, sadne vám sada 6 rôznych nožov Profi-Line s čepeľou z nerezovej ocele a plastovou rukoväťou. Navyše, vďaka praktickému bambusovému stojanu vám nože zbytočne neukroja z pracovného priestoru.