Krájanie bez námahy
09.09.2020Aký nôž je pre vás najvhodnejší
Varíte? Tak sa asi zhodneme, že dobrý nôž je na nezaplatenie. Ako však vybrať správne? Jeden je na pečivo, druhý na ryby, tretí na mäso. Štvrtý univerzálny. Aj top kuchár z toho môže mať guláš v hlave.
Správny nôž sadne do ruky
V prvom rade si nôž chyťte a zistíte, či vám vyhovuje tvar rúčky, dĺžka a hmotnosť. Ak áno, tak krájanie zvládnete ľavou zadnou. Ale pozornosť venujte zároveň aj čepeli. Vyberte si materiál zo zliatin ušľachtilej ocele – napríklad chrómniklovej. A nezabudnite ju nabrúsiť, aby sa vám pracovalo čo najľahšie.
3 základné nože
Pre začiatok sa poistite univerzálnym nožom. Ten by si mal poradiť takmer so všetkým. Spoznáte ho podľa dlhej a širokej čepele. Či už bude nerezový S-Art Curator alebo dokonca Santoku s damaškovou oceľou, určite sa vám zíde často.
Veľký nôž potrebuje malého pomocníka – napríklad na šikovné šúpanie jabĺk.
No a ak milujete chuť čerstvého chleba, nájdite si vhodný nôž na pečivo. Či už uprednostníte ten z línie Basic alebo skôr siahnete po línii Premium, obe si poľahky poradia s voňavou kôrkou. Alebo si rovno zaobstarajte set praktickej dosky Basic na krájanie s nožom.Špecializované nože
Skúsenejší kuchári vedia, že v mnohých situáciách im lepšie pomôžu špeciálne nože:
- Ak si radi doprajete steaky, potrebujete jeden z týchto nožov.
- Ak ide o rybu, vyberanie kostí vám pôjde ľahšie nožom s tupými hranami a ostrou špičkou.
- Ak si potrpíte na syrové misy k vínu, je tu nôž Basic Alpha s hrotmi na špičke – výborný na krájanie aj servírovanie
Magnetický stojan vás pritiahne
Povestné hrabanie sa v šuflíku vymeňte za poriadok. Stačí vám na to
magnetický stojan Basic
Wood. Aj to, ako vyzerá linka počas varenia, naznačí ostatným, aký ste
kuchár.