Letné miešané drinky: 8 chutných a jednoduchých receptov, ktoré si môžete pripraviť sami
28.07.2024V štýlových pohároch Lunasol na stopke
Z pohára na stopke obvykle degustujeme dobré víno. No siahli by ste po ňom, aj keď dostanete chuť na miešaný drink? Elegantný pohár násobí chuťový zážitok. Lebo nepijeme len ústami, ale aj očami. V spolupráci s profesionálnymi barmanmi sme pre vás pripravili osem skvelých receptov na letné miešané drinky.
Videorecepty
na štýlové miešané drinky
Nič proti pivu a vínu, ale v týchto teplotách potrebujete nápoj s kockou ľadu. Profesionálni barmani pre vás pripravili osem rôznych receptov na letné nápoje, ku ktorým potrebujete len málo ingrediencií a sú vhodné aj pre začiatočníkov. V súlade s heslom – čím jednoduchšie, tým lepšie. Ide o 4 klasické a 4 novinky, ktoré prekvapia vás aj vašich hostí. V našich krásnych pohároch ukážu drinky najlepšie a sľubujú dokonalý chuťový zážitok. Cestu k baru tak môžete vynechať a nohy si stále nechať vyložené na záhradnom ležadle alebo v hojdacej sieti. Hlavne: „Ice, Ice Baby“, pretože letný drink sa musí podávať ľadovo studený. Na zdravie a cincin!
Všetko pre štýlové miešanie drinkov
Ak chcete pripravovať drinky ako skutoční majstri, budete potrebovať profesionálnu barmanskú výbavu. Či siahnete po niektorej z noviniek Basic alebo po celom Cocktail sete, už samotná príprava bude zážitkom. Must have produkty sú lyžica so skrutkovitou rukoväťou a obojstranná odmerka, ktorá vám pomôže dávkovať ingrediencie na mililiter presne. Celú barmanskú výbavu si môžete zakúpiť aj s čiernou PVD úpravou, ktorá jej dodáva špeciálny vzhľad.
Sorrento Sparkle
v citrónovom objatí
Ten správny dovolenkový náboj má miešaný nápoj Sorrento Sparkle. Jeho chuť vás zavedie priamo na slnečné pobrežie Talianska.
Na prípravu je úplne jednoduchý, preto ho budete stíhať namiešať všetkým vašim hosťom na záhradnej párty.
3 cl ľadového Limoncella *
10 cl šumivého vína
3 maliny na ozdobu
bio citrón
ľad
ODPORÚČAME POHÁR
Optima
Line Lunasol 660 ml
POSTUP
Do vínového pohára nalejeme postupne Limoncello a šumivé víno. Doplníme
ľadom. Jemne premiešame lyžicou a ozdobíme malinami. Z umytého citróna
odkrojíme kúsok kôry vo veľkosti mince, rýchlym twistom nad pohárom z nej
vytlačíme vonné esenciálne oleje. Bohatá citrusová aróma sa tak dostane
na povrch drinku a zvýrazní jeho vôňu. Vložíme do drinku a podávame.
* Limoncello patrí v Taliansku medzi populárne ovocné likéry.
Jeho história sa píše už viac ako sto rokov. Vyrába sa z kôry citrónov,
ktorá sa lúhuje v bezfarebnom alkohole. Dá sa ľahko pripraviť
aj doma.
Hugo
bazové osvieženie
Vďaka mäte aromatický, vďaka baze osviežujúci. Miešaný nápoj Hugo, ktorý má pôvod v regióne Trentino-Alto Adige,
sa rýchlo stal populárny aj za hranicami Talianska. Najlepšie chutí s domácim bazovým sirupom.
10 cl šumivého vína
2 – 3 cl bazového sirupu
5 cl sódovej vody
6 lístkov mäty
koliečko citróna
ľad
ODPORÚČAME POHÁR
21st
Lunasol 810 ml
POSTUP
Do vínového pohára nalejeme bazový sirup, šumivé víno a doplníme ľadom.
Ozdobíme koliečkom citróna a lístkami mäty. Dolejeme sódovou vodou a jemne
premiešame. Nápoj sa podáva so slamkou.
Tip: Ak máte na výber, siahnite po marockej mäte. Má najviac
esenciálnych olejov, a preto obzvlášť silnú arómu. Je oveľa chutnejšia
ako iné odrody mäty.
Pre nealko verziu odporúčame použiť nealkoholický
sekt/šumivé víno.
Prince of Wales
explózia nečakaných chutí
Patrí medzi svetové klasiky, ktoré sa oplatí vyskúšať. Traduje sa, že tento drink vytvoril Princ z Walesu – Edward VII., anglický kráľ v rokoch 1901–1910. Možno si myslíte, že bude viac chutiť pánom. Vo výsledku však ide o jemný bublinkový nápoj, ktorý vás prekvapí explóziou nečakaných chutí.
10 cl šumivého vína
2 cl koňaku
1 cl Triple Sec (aromatický pomarančový likér)
1 strek Angostura bitter
kôra z bio pomaranča (ako ozdoba)
ODPORÚČAME POHÁR
21st
Lunasol 250 ml
POSTUP
Do vychladeného pohára na šampanské postupne nadávkujeme koňak, Triple Sec
a strek Angostury. Zalejeme vychladeným šumivým vínom. Z umytého
pomaranča odkrojíme pás kôry, rýchlym twistom nad pohárom z nej
vytlačíme vonné esenciálne oleje. Bohatá citrusová vôňa sa tak dostane
na povrch drinku a zvýrazní jeho vôňu. Vložíme do drinku a podávame.
Tip: Existuje množstvo variácií, ako tento drink namiešať. Koňak
sa dá zameniť za brandy alebo ražnú whisky. My preferujeme koňak, ktorý
krásne ladí so sektom, keďže oba sú vytvorené na báze hrozna.
Mimosa
pikantný budíček
Lenivé nedeľné ráno alebo akékoľvek stretnutie s priateľmi príjemne naštartuje pohár miešaného drinku Mimosa. V Amerike sa tradične podáva hosťom ráno na druhý deň po svadbe. Existujú dve verzie jej vzniku – francúzska, v ktorej ju vytvoril barman v roku 1925 v hoteli Ritz v Paríži alebo americká, v ktorej ju vynašiel režisér Alfred Hitchcock v San Franciscu v 40. rokoch minulého storočia.
10 cl Prosecca
6 cl čerstvej pomarančovej šťavy
ODPORÚČAME POHÁR
Univers
Lunasol 205 ml
POSTUP
Podáva sa v pohári na šampanské, ktorý by mal byť dôkladne vychladený
rovnako ako ingrediencie. Krásnu žltú farbu a pikantnú chuť má vďaka
pomarančovej šťave. Názov však nesie podľa anglického pomenovania
akácie, dreviny s jasnými žltými kvetmi.
Tip: Extra si dajte záležať na kvalite pomarančového džúsu.
Drink chutí najlepšie s čerstvo vytlačenou šťavou z jedného až dvoch
pomarančov (môže byť aj s dužinou).
Pre nealko verziu odporúčame použiť nealkoholický
sekt/šumivé víno.
Aperol Spritz
oranžový symbol leta
Prečo je vo svete taký obľúbený? Unikátna kombinácia horkej a sladkej chuti bude tá správna odpoveď. Aperol Spritz – oranžový symbol leta a dovolenkovej pohody. Po prvýkrát sa na drinkovej scéne objavil v 50. rokoch 20. storočia, preto je najvyšší čas pripraviť si ho aj doma a vychutnať na terase či v plavkách pri bazéne.
8 cl Prosecca
6 cl Aperolu *
4 cl sódy
bio pomaranč
kocky ľadu
ODPORÚČAME POHÁR
Green
Wave Lunasol 765 ml
POSTUP
Do pohára na červené víno postupne nadávkujeme Aperol a ľad. Zalejeme
Proseccom a sódou. Lyžicou jemne premiešame, aby sa prepojili chute, ale
zároveň si nápoj zachoval perlivosť. Ozdobíme dvoma plátkami pomaranča.
Podávame so slamkou.
* Aperol je bylinkový aperitív, ktorého história sa začala
písať v roku 1919. Pochádza zo severovýchodnej oblasti Talianska. Vyrába
sa lúhovaním horca, rebarbory a výťažkov z pomarančov s pridaním zmesi
bylín. Má nízky obsah alkoholu – iba 11 percent, čo sa hodí do parných
letných dní.
Campari Tocco Rosso
zmyselná chuť
Zmyselný názov drinku, vo voľnom preklade z taliančiny „červený dotyk“, rovnako zmyselne aj chutí. Už samotné Campari je symbolom pôžitkárstva a v spojení so sladkým bazovým sirupom a lahodným šumivým Proseccom sľubuje rafinovaný zážitok pre chuťové poháriky. Už len pohľad na elegantný vínový pohár plný jahôd, mäty, ľadu a ružového nápoja láka vychutnať si teplý letný večer v romantickom duchu.
3 cl Campari *
2 cl bazového sirupu
6 cl Prosecca
hrsť jahôd
lístky mäty
kocky ľadu
ODPORÚČAME POHÁR
Anno
Lunasol 450 ml
POSTUP
Do pohára na víno pridajte Campari, bazový sirup a ľad. Dolejte šumivým
vínom a ozdobte čerstvou mätou a jahodami. Červené Campari dodáva nápoju
nielen jeho červenú farbu, ale aj sviežu sladkastú vôňu.
*Likér Campari patrí medzi koreňové bittery a jeho tajná
receptúra pozostáva cca z 50 rôznych bylín, horkého pomaranča a
šťavnatých lesných plodov. Bittery majú svoj pôvod v lekárstve.
Spočiatku sa vyrábali na zmiernenie zažívacích problémov a až neskôr sa
stali súčasťou nápojovej kultúry.
Bellini
talianska klasika
Čerstvé broskyne zo záhrady rovno do vášho vychladeného Bellini. Dokonalý letný aperitív a pritom celkom jednoduchý na prípravu. Vynájdený bol v slávnom bare Harry’s v Benátkach. Krásne sa v ňom snúbia zamatové bublinky suchého šumivého vína a osviežujúca chuť broskyňového pyré.
10 cl Prosecca
5 cl čerstvého broskyňového pyré
ODPORÚČAME POHÁR
Crystal
Lunasol 210 ml
POSTUP
Do vychladeného pohára na šampanské nalejeme broskyňové pyré, dolejeme
sektom (obe ingrediencie lejeme po vnútornej strane nakloneného pohára) a
vychutnávame.
Tip: Chuť Bellini je ľahká a jemná a hodí sa k predjedlu alebo
chuťovkám. Nezabudnite – sezóna broskýň sa rovná sezóne Bellini.
Pre nealko verziu odporúčame použiť nealkoholický
sekt/šumivé víno.
Prosecco Royal
kráľovská párty
Tie najlepšie drinky bývajú tie najjednoduchšie. Medzi také patrí aj stará dobrá klasika Prosecco Royal, ktorá je variáciou na slávny francúzsky Kir Royal (kde sa namiesto Prosecca používa francúzske šampanské). Je pomenovaný po kňazovi Félixovi Kirovi, hrdinovi francúzskeho odboja počas 2. svetovej vojny a starostovi francúzskeho mesta Dijon. Niektoré príbehy tvrdia, že Kir vymyslel drink po tom, čo nacisti skonfiškovali všetky červené vína z oblasti Burgundska. Namiešal nápoj s dostupným bielym vínom, ktorý chutil ako červené. Či už to je pravda alebo nie, stojí za to tento lahodný nápoj ochutnať.
10 cl Prosecca / šumivého vína
2 cl Crème de Cassis (sladký likér z čiernych ríbezlí) *
Ak chystáte párty pre viac ľudí, odporúčame pripraviť nápoj vo väčšej mierke:
1 fľaša Prosecca / šumivého vína
100 ml Crème de Cassis
drobné lesné ovocie
ODPORÚČAME POHÁR
Flow
Lunasol 300 ml
POSTUP
Jednoduchý a zároveň sofistikovaný. Do vychladeného pohára na šampanské
vložíme drobné lesné ovocie – černicu, malinu alebo čierne ríbezle.
Zalejeme Crème de Cassis a Proseccom. Skvele sa hodí ako prípitok na
slávnostné príležitosti, ale aj záhradnú párty.
* Crème de Cassis sa vyrába z čiernych ríbezlí pestovaných vo
francúzskom Dijone. Skvele sa hodí do drinkov, ale aj sladkých
dezertov.
Directors: Marko Viskupič & Mária Dzianová
Assistant Director: Nikola Nosianová
Bartenders: Róbert Šajtlava & Lucia Ratkovská
Video: Patrik Reguli & Peter Lipták
Photography: Ivana Fiantoková & Tomáš Slovák
Make-up Artist: Katarína Zuzulová
Copywriter: Kristína Brezinová R.
Location: Pálenica Jelšovce