Prečo 1 nôž nestačí
25.02.2022Spoznajte výhody nožov na chlieb, mäso či zeleninu
Ako
dlho by vás bavil orchester, ktorý hrá len a len na jednom nástroji –
napríklad flaute?
Vedel by murár postaviť kvalitný dom, ak by meral rovinu, miešal maltu aj
stierkoval steny vodováhou?
No a môže byť krájanie zábavné a efektívne, ak kuchár všetko robí
jedným nožom? Práve tomu sa budeme venovať
v prvom dieli nového seriálu s názvom Akadémia krájania Lunasol.
Majster
krájania potrebuje
ideálnu zostavu nožov
Jednotlivé nože sú špeciálne
vyvinuté tak, aby sadli konkrétnemu typu krájania. Preto je dôležité mať
komplexnú sadu.
Napríklad vďaka úzkej čepeli sa dostanete do každého záhybu mäsa,
s malou zas šikovnejšie ošúpete zemiak a s vysokou lepšie nasekáte
bylinky.
Možno si poviete – a nie je to zbytočný luxus? My by sme odpovedali –
bude to skutočne šetrenie, ak si zničíte “univerzálny” nôž,
alebo pri krájaní vznikne zbytočne veľa odpadu či zdeformujete chlieb?
Základné rozdelenie nožov
Na chlieb
Zúbky nožov na chlieb prepília
pečivo tak ľahko, že k pôvodnému nožu
sa vrátite len ťažko. Pre ešte väčší komfort vám odporúčame
dosku na krájanie Gaya Wooden.
Steakové nože
Sú v podstate určené na krájanie všetkého, čo bežným príborovým nožom nezvládnete – okrem steakov ho využijete aj na pizzu či hamburgery.
Na syr
Čepeľ noža je špeciálne prispôsobená na dve nadväzujúce činnosti – najprv ním tvrdý syr nakrájate na plátky a následne ich špičkou napichnete.
Nôž Santoku
Podľa Japoncov je skvelý na
3 veci – krájanie, sekanie a drvenie.
Má hrubšiu a širokú čepeľ, pri niektorých nožoch doplnenú aj
vrúbkami.
Vďaka tomu sa medzi čepeľ a jedlo dostane vzduch, a tak sa surovina na nože
nelepí, ale padá na dosku. Široké čepele zároveň využijete aj ako
lopatky – naberiete narezané mäso či zeleninu a vhodíte do hrnca.
Na porciovanie
Vďaka úzkej a dlhej čepeli sa
dostanete do každého záhybu kuraťa, lososa či akéhokoľvek iného druhu
mäsa. Šikovne oddelí kosť,
kĺb či šľachu od ostatných častí. Ak patríte medzi kuchárskych
gurmánov,
jeden z týchto nožov nemôže vo vašej zostave chýbať.
Na zeleninu a ovocie
A ak si k mäsu radi
primiešate aj trochu zeleniny, určite oceníte nože s menšou čepeľou a
rúčkou. V pohode nimi ošúpete zemiaky,
ale napríklad aj vyberiete jadierka z jabĺk.
Nože na sushi a sashimi
Majú extrémne dlhú čepeľ a
viete nimi nakrájať dokonale tenké plátky.
Sú prispôsobené pravákom – čepeľ brúsená z jednej strany,
ergonomicky tvarovaná bambusová rukoväť.