Všetko, čo potrebujete, je len šálka a chuť na kávu
25.10.2017Ak patríte k milovníkom kávy, pravdepodobne si len ťažko viete predstaviť deň bez šálky voňavého espressa. Lahodná vôňa pomletých kávových zŕn je to jediné, čo vás zaručene dokáže vytiahnuť z postele a naštartovať do nového dňa? V tom prípade ste tu správne.
Káva je súčasťou kultúry ľudstva už veľmi dlho. Počas uponáhľaných pracovných dní predstavuje príjemné chvíle krátkeho oddychu. Dodáva energiu, keď sme vyčerpaní a zahreje nás, keď nám je chladno. Či už si ju radi vychutnávate sami alebo v spoločnosti priateľov, rodiny či známych, prípadne počas pracovných stretnutí, káva je jednoznačne nápoj vhodný do ktorejkoľvek časti dňa.
Napriek tomu, že každý si vychutnáva kávu trochu inak, z talianskej kultúry, ktorá je pitím kávy známa asi najviac, k nám prenikajú rôzne pravidlá, vytvárajúce akýsi bontón v pití tohto nápoja. Taliani napríklad kávu s mliekom pijú len ráno. Caffe Latte, Cappuccino alebo Macchiato a všetky ostatné formy kávy pripravovanej s mliekom si navyše nikdy neobjednávajú po jedle. Ak si chcete pri káve chvíľu posedieť, pýtajte si Americano, avšak energiu vám zaručene dodá malé Ristretto. V horúcich letných mesiacoch je mimoriadne obľúbená ľadová káva alebo špecialita Grékov – Frappe, avšak ak máte radi vanilkovú zmrzlinu, aj Affogato bude pre vás to pravé. Na sklonku dňa si doprajte radšej kávu bez kofeínu.
Espresso, Americano, Latte alebo Affogato?
Americano
Ak si zákazník objedná veľké Espresso, tak Americano je jediné, čo ako-tak spĺňa túto požiadavku. V podstate sa jedná o 30 ml Espresso doplnené horúcou vodou. Servíruje sa do Cappuccino šálky s objemom 150 – 180 ml.
Flat White
Viacej kávy, menej mlieka, to všetko dohromady so silnou a bohatou chuťou – to je Flat White. Základ tvorí Espresso Dopio, teda dvojitá dávka Espressa s objemom 60 ml pripravená zo 14 g kávy. Podáva sa buď v Cappuccino šálke alebo v sklenenom pohári s objemom 160 až 180 ml.
Ristretto
Príprava Ristretta pozostáva z pomletia rovnakého množstva kávy ako je tomu pri príprave klasického Espressa. Množstvo použitej vody je však menšie – iba 20 ml.
Espresso
Espresso vyžaduje na svoju výrobu jemnejšie pomleté zrná. Má objem 30 ml a jedna dávka obsahuje 40 až 75 mg kofeínu. Extrakcia trvá 25 sekúnd a pena by mala mať orieškovú farbu.
Macchiato
Espresso Macchiato poznáme v dvoch formách – klasickej a modernej. Klasická sa skladá z Espressa s malou lyžičkou peny, moderná verzia je v podstate malé Cappuccino, resp. Espresso, doplnené penou až po okraj šálky.
Cappuccino
Základom Cappuccina je 30 ml Espresso kávy a teplé mlieko v celkovom objeme 150 – 180 ml. V pôvodnej klasickej verzii je okrem kávy a teplého mlieka aj pena o výške cca 2 cm. Modernejšia verzia používa mikropenu, ktorá vďaka väčšiemu naviazaniu na mlieko vytvára zamatový pocit v ústach. Na ochutenie sa najčastejšie používa škorica alebo čokoláda.
Latte
Správne Latte má objem 250 ml. Rozdiel oproti Cappuccinu je v celkovom objeme a v menšom podiele peny. Podáva sa v šálke s uškom v nasledovnom poradí – najprv sa napení mlieko, ktoré nalejeme do pohára a následne, v priebehu asi pol minúty, sa mliečna pena oddelí od mlieka. Až potom nalievame Espresso.
Affogato
Affogato znamená v taliančine „utopený“ a v tomto prípade ide jednoznačne o ten najdostupnejší kávový dezert. Pripravte si vychladenú šálku alebo sklený pohár, dovnútra dajte jeden alebo dva kopčeky zmrzliny so smotanovým základom a zalejte Espressom.
Frappe
Frappé je obľúbená ľadová káva pokrytá hustou mliečnou penou. Pripravte si espresso, do nádoby na mixovanie dajte tri kocky ľadu, 150 ml mlieka a potom pridajte espresso. Všetko spoločne rozmixujte. Stačí vám domáci mixér. Nápoj sa servíruje vo vyšších pohároch so slamkou.
Máte už svoju obľúbenú šálku?
Obľúbené nápoje si nepochybne zaslúžia kvalitné šálky, do ktorých ich servírujeme. Inšpirujte sa našou ponukou.